Heaton Hall,
Manchester

Client

N/A

This extension to Heaton Hall, a Grade I Palladian style Georgian hall by James Wyatt, is for an orientation centre both for the Hall and the surrounding parkland. The Centre takes the form of a pavilion linked tenuously to the Hall. In this way it is capable of being perceived as an isolated entity, presenting the symmetrical composition of the Hall, and generating its proportion from the West Wing, with the walled link also being responsive to the colonnade.

The entrance to the pavilion takes the form of a glazed winter garden into which the parkland extends as an interface between landscape and building. From here, the three levels are legible ; classrooms and offices at basement level; shop, resource centre, kitchen and demonstration theatre at ground level; and function room and bar at first floor level. At each level the primary served accommodation is separated by a central servant core. A link permits the kitchen to serve the hospitality rooms within the Hall.

Between the pavilion and the Hall, and defined by the link, is a sunken courtyard affording natural light and amenity space to office accommodation.