Grizedale Education Centre,
The Lake District

Client

Grizedale Forestry Commission

In 2002 Hodder Associates were invited to submit proposals for an education centre within the Grizedale Forest for the Forestry Commission. The site was adjacent to a former garage and workshop which stood alongside the now demolished Grizedale Hall built by Harold Brocklehurst.

The new and free form education space is formed between the existing stone garden wall to the courtyard of the existing. Located beyond the perimeter of the building it opens up views both down and across the valley so that from within the space users can gain inspiration from the unique landscape. As with the classroom
within the courtyard, this education space opens onto and outdoor education area alongside the entrance to the Ridding Wood Trail. A turfed planar roof at once forms an entrance canopy to the entrance, roofs over the education space, shelters the education area, defines the entrance to the trail and its column supports at the south end are intended to evoke the imagery of the forest.